Perský záliv by mohl vydělat na vypovězené dohodě s Íránem

V roce 2014, kdy panoval na trhu nadbytek dodávek ropy, byla Saúdská Arábie ochotná částečně snížit její cenu, protože levnější ropa snížila příjmy hlavního rivala, Íránu, a omezila schopnost Teheránu financovat zástupné boje proti saudskoarabským zájmům v regionu. Byl to bolestivý kompromis, který také poškodil saudskoarabskou ekonomiku. Nyní je však pro Rijád situace ideální. Trumpovo rozhodnutí pravděpodobně sníží iránské příjmy z ropy a současně umožní arabským zemím v Perském zálivu, aby navýšily svůj vlastní energetický export.
ropný tanker.jpg
Monica Malik, hlavní ekonomka Abu Dhabi Commercial Bank, řekla, že ambiciózní reformní program Saúdské Arábie, který má za cíl vytvářet nová pracovní místa, průmyslová odvětví a současně omezit obrovský deficit státního rozpočtu, by mohl přinést prospěch. Saúdská Arábie by mohla být schopna zvýšit produkci ropy v době, kdy ceny ropy již budou vysoké. To jí poskytne další finanční prostředky na podporu jejího investičního programu, přičemž bude nadále vykazovat snižování deficitu. Jeden z vedoucích představitelů Spojených arabských emirátů se rovněž domnívá, že Trumpovo rozhodnutí by mohlo pomoci arabským ekonomikám vyvážejícím ropu. Vyšší příjmy z ropy by zlepšily likviditu v bankovním sektoru Spojených arabských emirátů, což by napomohlo celému finančnímu sektoru, navzdory jakémukoli nárůstu geopolitického napětí souvisejícího s Íránem.
ropná plošina.jpg
Dopady na iránský vývoz ropy budou záviset na tom, jak budou spotřebitelé v Asii a Evropě reagovat na sankce USA. Analytici odhadují, že íránská produkce ropy může klesnout o 300 000 až 1 milion barelů za den z přibližně 3,8 milionů barelů. Očekává se, že právě Saúdská Arábie vyplní značnou část této mezery. Monica Malik odhaduje, že by saudskoarabské příjmy z ropy mohly být v letošním roce o 7 až 9 procent vyšší, než jaké by byly bez Trumpova rozhodnutí.