Před čím chrání krycí plachta na bazén

V době, kdy se bazén nevyužívá, by měl být zakrytý, aby se na jeho hladinu nesnášely nečistoty. Bazény uvnitř budov jsou tu relativně dobře chráněny, ovšem venku je to něco jiného, tam se vyplácí bazén zakrýt buď posuvnou stříškou, nebo krycí plachtou. Proč se vyplácí nenechávat nádrž zcela na pospas vnějším povětrnostním vlivům?

plovák na hladině

Všudypřítomný prach – když se pozorně zadíváte proti dopadajícím slunečním paprskům v uzavřené místnosti, můžete při troše šikovnosti zahlédnout, jak se prachové částice ve vzduchu pohybují. Běžně si jich za normálních okolností ani nevšimnete. Venku to bývá ještě více vystupňované, zvláště poblíž velkých měst nebo v průmyslových oblastech. Máte-li bazén umístěný právě zde, může na hladinu dopadat prach obohacený o některé toxické prvky, s nimiž se setkáte na povrchu silnic a chodníků. Je zkrátka něco jiného je prach na lesní pěšině vysoko v horách a prach typicky městský.

Prachové částice rozpuštěné ve vodě pak vytváří prostředí pro koupání zcela nevhodné, zvláště po delší době, kdy v bazénu zůstává voda celé léto, a kdy se prach mísí s vodou, aniž by se zachytil ve filtraci. Můžete si zčásti vypomáhat i vločkovačem, ale také něčím docela jednoduchým – krycí plachtou na bazén.

Ochranná plachta nechrání hladinu bazénu jen před prachem, ale brání i nadměrnému odpařování vody. Nemusíte ji pak dopouštět a zbytečně utrácet za další hektolitry životodárné tekutiny. Za týden se vypaří z menšího zahradního bazénu třeba i přes pět set litrů vody.

míč na hladině

Krycí plachtu ocení i ti, co si potrpí na teplejší vodu. Plachta částečně izoluje a zmírní prudký pokles její teploty, tím pádem ušetříte i za její ohřev, pokud zrovna nemáte nainstalované solární kolektory. Dobrou tepelnou izolaci umožňují bublinky naplněné vzduchem, tento jev je znám u běžné bublinkové fólie, které se krycí bazénové plachty nápadně podobají.