Jak se převádí hrubá mzda na čistou?

Ať už práci hledáme, nebo jsme zaměstnancem, je pravděpodobné, že předem známe pouze výši své hrubé mzdy. Je to jen pochopitelné, přeci jen ani zaměstnavatel nemůže předem tušit, jak vysoké odvody za daného člověka skutečně budou. Navíc, vyšší částka vypadá na inzerátech mnohem lépe.

Je však pochopitelné, že zaměstnanec by rád měl alespoň přibližnou představu o tom, kolik vlastně dostane. Vždyť právě z této částky bude plánovat své výdaje. Jistě, nemusí ji znát na korunu přesně, je však nutné, aby věděl, s čím může zhruba počítat.

penize7

Proto se také mnoho lidí ptá, jak se převádí hrubá mzda na čistou kalkulackacistemzdy.cz. Není to totiž tak jednoduchý proces, jak se na první pohled může zdát. Je totiž nutné vědět hned několik věcí, bez kterých se zkrátka neobejdeme.

V první řadě je to samozřejmě výše samotné hrubé mzdy. To obvykle nebývá problém a zná ji snad každý zaměstnanec. Ta tvoří základ, od kterého budeme následně odečítat.

Dále je to výše daně z příjmu. Ta se uvádí v procentech, a odečítá se od hrubé mzdy. Platí ji totiž zaměstnavatel. Právě z tohoto důvodu totiž zaměstnanec nemusí podávat daňové přiznání. O tom, jaké to má výhody, není třeba mluvit. Ovšem vzhledem k tomu, že se její výše v průběhu času mění, je nutné znát její aktuální hodnotu.

penize9

Pak je to sociální nebo také důchodové pojištění. Právě z této částky se nám bude počítat výše starobního důchodu. I tu za nás platí zaměstnavatel, a i ona je stanovena procentuálně. Její výši není možné měnit, ani kdybychom si chtěli takto založit na důchod.

No a v neposlední řadě je to zdravotní pojištění. Asi není třeba říkat, proč je tak důležité. I zde je nutné znát jeho aktuální výši.

Jak je vidět, je toho poměrně dost, a to ještě ani není samotný výpočet. Proto je mnohdy lepší použít některou z mnoha internetových kalkulaček, které vám čistou mzdu vypočítají. Jsou totiž mnohem rychlejší a přesnější.